tiistai 15. joulukuuta 2015

15. joulukuuta - PAM ja raskaaksi!

Törmäsin Facebookissa ihanaan uutiseen, missä vauvan adoptoinut pariskunta saikin yllättäen oman biologisen lapsen. Pariskunta oli läpikäynyt useita lapsettomuushoitoja tuloksettomina ja päätyneet kolmen vuoden yrittämisen jälkeen adoptioon. Menin hämilleni, kun uutisesta kävi ilmi, että lapsettomuus olisi aiheutunut naisen steriiliydestä ja kovasta stressaamisesta, sillä alkuperäisen videon mukaan pariskunta kärsi selittämättömästä lapsettomuudesta.

Uutisen linkki mihin törmäsin, oli siis sisällöltään täyttä kuraa. Silti suurimmat tunteenpurkaukset aiheutuivat vasta, kun luin ihmisten kirjoittamat kommentit siitä. Varsinkin, kun osalta näytti unohtuneen katsoa video josta "uutinen" kertoi.

Kommentoijista suurimmalla osalla oli kertomansa mukaan tietämystä tai tuttavapiiriä, jossa adoptoidun lapsen tai adoptiopäätöksen jälkeen oli saatu biologinen lapsi tai useampi. Muutaman mielestä pitää vain lopettaa väkisin yrittäminen ja luopua toivosta niin ihme tapahtuu. Joillain taisi olla kokemusta omakohtaisesti myös siitä, että stressin hävittyä on raskauduttu ja saatu useampi lapsi. Luonto ilmeisesti myös osaa hoitaa hommansa, jos on huonot selviytymismahdollisuudet.


Videon lääkäri toteaa, että kyseessä EI OLE yleinen ilmiö, että adoptiopäätöksen tehnyt raskautuisi. Hänen mukaansa alle 10% lapsen adoptoineista raskautuu - mikä on oikeastaan sama kuin ei tekisi päätöstä lainkaan - ja pitää pariskunnan suurimpana lapsettomuuden aiheuttajana naisen kuukautisten puuttumista. Toinen lääkäri on vakaasti sitä mieltä, että naisen stressaaminen on voinut olla erittäin suuressa osassa pariskunnan lapsettomuuden aiheuttajana.

Samaa mieltä jälkimmäisenä mainitun lääkärin kanssa on myös ohjelmaan haastateltu psykologi, jonka mielestä lapsettomuus aiheuttaa kokijalleen yhtä paljon stressiä ja ahdistusta kuin syöpä. Siitä huolimatta hän kertoo lapsettomuudesta johtuvan/lapsettomuutta aiheuttavan stressin olevan helposti hoidettavissa mm. rentoutumisharjoituksin ja stressinhallintakeinoin, jolloin on mahdollista palauttaa hedelmällisyys normaalille tasolle. Lisäksi hän kehoittaa myös lopettamaan tupakoinnin, sekä alkoholin ja kofeiinin käytön. Ennen kaikkea psykologi kuitenkin kehoittaa lapsettomuuden kanssa kamppailevia puhumaan asiasta ja kertomaan tunteistaan jollekin.

Olen psykologin kanssa samaa mieltä lapsettomuudesta johtuvan ahdistuksen ja masentuneisuuden kuormittavuudesta sekä siitä, että puhuminen auttaa keventäen sitä kuormaa. Toki tupakoimattomuus ja alkoholin ja kofeiinin kohtuukäyttö/lopetus on ehdottoman tärkeitä asioita nekin!

En silti ymmärrä, miten hoitoalan ammattilainen voi sanoa niinkin suurien asioiden, kuin stressin, ahdistuksen tai masennuksen olevan HELPOSTI HOIDETTAVISSA!? Anteeksi Caps Lockini, mutta kun on tuosta masennuksesta yli kymmenen vuoden henkilökohtainen kokemus, eikä siitä eroon pääseminen ole millään tavalla helppoa. Olisin toivonut myös jonkinlaista tilastotietoa siitä, että mainituilla opeilla on saatu hedelmällisyys palautettua.

Mitä noihin kommentoijiin tulee, olen suhteellisen moniprosenttisen varma, ettei monella heistä ole omakohtaista kokemusta lapsettomuudesta yhtään missään muodossa. Olen vaakalaudalla koittaakko kepillä jäätä ja yrittää levittää heille tietoa lapsettomuudesta vai etsiäkkö lähimmän nyrkkeilysäkin mihin purkaa tätä turhautumista ihmisten tietämättömyyteen ja lapsellisuuteen. Taidan olla kuitenkin liian turhautunut jaksaakseni kumpaakaan.

4 kommenttia:

  1. Kovin tuttu tunne toi turhautuminen ihmisten tietämättömyyteen. Sitten mennään pätemään kommentti palstoille. Huoh.

    Tänään törmäsin jonkun tyyliin kaksplussan jutun kommentti osiossa heittoon tähän tyyliin "jos lapsen sukupuoli ei miellytä, eihän siinä kun TEKASEE lisää lapsia." Tää nyt ei kuulunu suoranaisesti samaan sarjaan, mutta eiköhän spukka mekin mennä tekaisemaan niitä lapsia, tosta noin vaan, oikeesti tekaisemaan!? :D

    VastaaPoista
  2. Kovin tuttu tunne toi turhautuminen ihmisten tietämättömyyteen. Sitten mennään pätemään kommentti palstoille. Huoh.

    Tänään törmäsin jonkun tyyliin kaksplussan jutun kommentti osiossa heittoon tähän tyyliin "jos lapsen sukupuoli ei miellytä, eihän siinä kun TEKASEE lisää lapsia." Tää nyt ei kuulunu suoranaisesti samaan sarjaan, mutta eiköhän spukka mekin mennä tekaisemaan niitä lapsia, tosta noin vaan, oikeesti tekaisemaan!? :D

    VastaaPoista
  3. Jos pelkästään stressi aiheuttaisi vuosien lapsettomuutta tai jopa lopullista lapsettomuutta, niin miten on mahdollista, että lapsia syntyy juuri eniten kurjiin oloihin? Sota-alueille, kaduille, sairauksien ja nälän keskelle? Sama kun jauhetaan siitä, että ylipaino aiheuttaa lapsettomuutta, vaikka maailma on pullollaan sairaalloisen ylipainoisia naisia, joilla ei ole ollut mitään vaikeuksia tulla raskaaksi. Eiköhän ihmiset olisi kuolleet jo sukupuuttoon, jos stressaajat, tupakoitsijat, kahvinjuojat, ylipainoiset jne. eivät voisi saada lapsia. Miksi siis nämä asiat tekisivat joistakin *lopullisesti* lapsettomia ja toisista taas ei?

    Suurin osa kuitenkin onnistuu saamaan lapsia lapsettomuushoitojen avulla ja uskallan väittää, että siinä on aina stressi ja tietty ahdistus mukana. Itse en ole koskaan stressannut niin paljon kuin hoitojen aikana ja silti lopputuloksena oli lapsi ja kohta toinen. Kyllä kyse on jostain "suuremmasta" kuin siitä, että joogaako aamulla 10 min tai että jättääkö sen PepsiMaxin juomatta.

    VastaaPoista